Zimní slunovrat

21.12.2017 10:27
Nevím, jak u vás, ale u nás ve Štěpánově byla dnešní noc nejdelší nocí v končícím roce. Noc zimního slunovratu. Naše rodná hvězda Slunce dosáhla své nejjižnější polohy na mapách noční oblohy označované jako obratník Kozoroha. Moje malá vnučka Kira, když ráno cestou do školky vyšla před dům na chodník, povídala: 
"Brr, to je zima. Dědo, kde je slunce?"
Chtěl jsem jí vysvětlit, že se Slunce obrací na sever a po třicetidenní pouti vstupuje do mého znamení Vodnáře, ale raději jsem jí odpověděl, že sluníčko ještě spí a že bude vstávat až se rozední.
Noc zimního slunovratu na severní polokouli nastává 21. nebo 22. prosince, kdy je den nejkratší a noc nejdelší - přichází tajemný zimní slunovrat.
Zimní slunovrat nastává v době, kdy je síla životodárného Slunce nejslabší, kdy noc a s ní spojené síly temna dosahují vrcholu svého působení na Zemi. Náš svět je právě v tomto období nejblíže temnu a v době zimního slunovratu dokonce mizí hranice mezi naším světem a silami podsvětí. 
. Tím ovšem zimní slunovrat nekončí. Dalších dvanáct dní po Štědrém dnu, které jistě zastupují dvanáct měsíců v roce, je označováno jako nečisté dny, které v podstatě končí svátkem Tří králů. Lze předpokládat, že těchto dvanáct dní představuje období, kdy našemu světu vládne bůh podsvětí Veles, jako náhrada za dvanáct měsíců, po kterých světu vládne sluneční bůh Dazboh. I to je důvod, proč má období zimního slunovratu i svou další stránku - tedy svátek spjatý s bohem Velesem, čehož obratně využili křesťané, zejména v oblasti stanovení data Narození Ježíše Krista.
To jsem ale malé Kíše nevyprávěl. To by bylo otázek! Ani vás tím nebudu unavovat. Poskytnu vám raději odkaz na můj zdroj informací zde, kde se můžete dozvědět více.
 
Jestli dnes v noci byla nejdelší temná noc ve Štěpánově, tak jestlipak víte, která doba byla nejtemnější v Perle Posázaví a jak dlouho trvala? Nevíte? No, to rychle zapomínáte! Byla to doba temna a trvala od 8.11.2010 do 10.11.2014
 
A tak vám všem přeji, aby se tato doba temna, na rozdíl od zimního slunovratu, u vás už nikdy neopakovala. To budete mít v příštím roce při volbách ve svých rukách. :-)  -sv-

—————

Zpět