Účtenkovka funguje

23.12.2017 00:23
Účtenkovka fuznguje a už podruhé proběhlo její slosování. Já dokonce znám osobně jednoho z vítězů. Přesněji jednu vítězku, moji dobrou známou, která mě uvítala celá rozesmátá a už ve dveřích mi hlásila: "Slávku, vyhrála jsem v Účtenkovce! :-) Hádej, co."
 
Neznám systém losování, ani výhry, tak mě napadlo jediné: "Auto?"
 
"Ne, auto ne, to bych taky brala. Vyhrála jsem stovku a už ji mám na účtě," jásala.
 
"No to seš v balíku, to jsi teďka dobrá partie, to si tě musím předcházet," vtipkoval jsem.
 
"Jo v balíku? Dyť už zase strašej, že se to bude muset vracet. Že Účtenkovku zrušeji. Já jim ale nic nevrátim. Já jsem si tu stovku poctivě vyhrála! Nevím, jak by ji teď ode mě chtěli získat. Je už moje a nikomu ji nedám!" rozhodně prohlásila moje známá.
 
"To snad nehrozí, ústavní soud rozhodl pouze o tom, co je snad jasné všem. Zrušil tři paragrafy, které zmocňovaly vládu, aby udělovala výjimky. To mohou přeci jenom zákodárci, a to jsou poslanci." uklidňoval jsem ji.
 
Zrušení EET a s tím i Účtenkovky bylo hitem letošní volební kampaně, objevila se i petice za zrušení Účtenkovky, také ODS o to usiluje.
 
„Účtenkovka není nic jiného, než řízená podpora udávání. Je to také prohra státu, který plošnou evidencí tržeb cíleně rozděluje společnost na potenciální zloděje a angažované udavače. To ale stát dělat nemá," okomentovala první slosování účtenkové loterie 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.  zdroj: zde
 
S udavači z ČSSD i z ODS mám určité neblahé zkušenosti, ale tady paní Alexandru nechápu a nevím, kdo a jak angažoval moji známou a jakým způsobem ta důvěřivá bytost udávala, když 15. v měsíci odeslala údaje z účtenek do centra EET, kde je mají již vteřinu před vytištěním tohoto dokladu. To moje hlava nebere. :-) -sv-
 
Účtenkovka je hra, ve které se každý měsíc hraje o více než 20 tisíc cen v hodnotě od 100 Kč do 1 000 000 Kč. Účast v Účtenkovce je zdarma a vyhrát může každý, kdo si zaregistruje platnou účtenku. Čím více účtenek hráč zaregistruje, tím větší je jeho šance na výhru. Losuje se vždy 15. den následujícího měsíce.
Ústavní soud dnes svým nálezem rozhodl, že tři paragrafy zákona o sledování tržeb podnikatelů on-line – elektronické evidenci tržeb pozbývají platnost v ustanoveních, která zmocňují vládu, aby svévolně bez předem známých kritérii udělovala různým skupinám výjimky a rozhodovala, pro které skupiny obyvatel bude zákon o EET platit a pro které nikoli. Ústavní soud tak zcela potvrdil tvrzení navrhovatele, že předmětné paragrafy jsou „v rozporu s výhradou zákona pro ukládání daňových povinností".

Tady tomu rozumím. Naši zákonodárci předali svoji zákonodárnost nezákonně vládě.

—————

Zpět