Slavný medailový den

28.10.2017 02:58

Dnes oslavujeme 99. výročí vzniku samostatného československého státu. Na serveru Seznam.cz však jako Slavný den označili dnes nad ránem jiné výročí, a to 131. od odhalení sochy Svobody v New Yorku!

Předpokládám, že to nebyl škodolibý záměr, ale spíše ranní rozespalost, neboť PrintScreen obrazovky jsem pořizoval v 02:59 státního svátku. Ten sice loni causou Brady, o které jsme psali zde, trochu utrpěl i když si to jinak určitě nezaslouží.

Dnes večer se opět ve Vladislavském sále v přímém přenosu České televize budou rozdělovat medaile. Věřme, že zaslouženě. Dopředu  se ví o Sáblíkové a Nohavicovi. Ti si jí oba dva bez pochyby zaslouží. O oslavách na Hradě jsem psal již v roce 2015 ve svém fejetonu  Všichni na Hrad .

Nechci tento slavnostní akt nijak zesměšňovat, ale napadá mě po té loňské bouřlivé cause slova slavné písničky Vlasty Buriana z filmu Anton Špelec, ostrostřelec Daj-li mi medajli nebo nedaj-li mi medajli.

Proto raději hned ten Vladislavský sál dnes po ránu nad úvodní stránkou Seznamu.cz opouštím a jdu se podívat po nějaké té medaili u sebe doma na chalupě. Pár se jich tu taky najde. Nejsou však na rozdávání. Maminčin odznak Mateřství I. stupně jsem vám příblížil zde, maturitní medaili zase tady. Ty svoje další mám pěkně schované anebo vystavené pod knihovničkou na stěně vedle krbových kamen. Sesypu je nyní na hromádku a jen tak pro pořádek a pro vás (a taky pro pochlubení se) je nafotím. A tak si při pohledu na ně říkám:

Co s nima bude, až tu nebudu? Kde asi skončí? Na kterém smetišti dějin?

Raději nemyslet, že? Přitom s každou je spojený nějaký příběh. Jeden tady na tom místě pro vaše pobavení zopakuji:

Když jsem v roce 2005 dostával v kanceláři starosty na ledečské radnici z rukou krajského náčelníka hasičů plk. Ryby plaketu Hasičského záchranného sboru ČR za příkladnou činnost povodňové komise a aktivní podíl na zvládnutí jarních povodní, poděkoval za ní Vrba Rybovi těmito slovy:

"Děkuji Vám, paní má, teď budu mít řády dva!" :-)

Jeden takový totiž obdržel již v roce 2004 slavnostně se vší (myšleno povšechné) parádou v přibyslavském Hasičském muzeu ale z rukou jiného náčelníka. A po té třetí a největší povodni v roce 2006 jim to už bylo asi blbý a tak mi žádnou medaili nedajli. Anebo jim medaile zrovna tehdá došly. 

Ale to je už dneska úplně jedno a taky úplně jiný příběh, o tom zas někdy příště. :-) -sv-

  plaketa 2005       pamětní medaile 2010     zastupitel 1990-2002    Kraj Vysočina 2007      plaketa 2004

—————

Zpět