Skončí i žebrání?

08.04.2017 10:41

Domov Háj v podobě, v jaké funguje dnes, do čtyř let skončí. Sociální zařízení pečující o sedm desítek mentálně postižených lidí razantně změní podobu. Klientí v budoucnu už nebudou žít v jednom velkém ústavu, ale v malých domcích rozprostřených po celém Halvílčkobrodsku.

Kam se rozprostře Domov Háj

Ledeč nad Sázavou – dva domy pro klienty, zázemí pro management, denní aktivity, terapeutické dílny

Světlá nad Sázavou – jeden dům pro 6 klientů slouží od roku 2012, další dva by měly ve městě vyrůst

Golčův Jeníkov – dva domy, služby chráněného bydlení a domovy pro osoby se zdravotním postižením

Chotěboř – dva domy, služby chráněného bydlení a domovy pro osoby se zdravotním postižením

Havlíčkův Brod – dva domy, služby chráněného bydlení a domovy pro osoby se zdravotním postižením

Píše se o tom na serveru iDnes zde a za vás přečetl -sv-

Starosta Perly Posázaví k tomu dodává:

"Dovedl bych si představit, že by nadéle sloužil sociálním účelům, například že by v něm vznikl domov pro seniory. Na zřízení Domova Háj však byla čerpána dotace a podle podmínek jejího udělení by areál neměl po dobu deseti let sloužit jiným sociáolním účelům dotovaným z peněz ministerstva práce a sociálních věcí. O využití budeme s krajem ještě jednat," přiblížil ledečský starosta Zdeněk Tůma.

Taková podmínka se mi zdá nesmyslná. Dovedl bych si představit, že třeba obec koupí od církve kostel. A teď si představte vy, že by se v něm dál nemohly pořádat církevní obřady! K čemu by ho asi potom mohla využít? Továáárna z něj asi nebude, herna také ne, to by TEN nahoře nedopustil! Možná tak koncertní síň, nebo muzeum křesťanství na Ledečsku a z věže pak velmi frekventovaná vyhlídka na Foglarovu cyklostezku anebo perfektní místo na sušení hasičkých hadic. Ale řekněte: Nebyla by to škoda? :-) 

A to už vůbec nemluvím o předmětu užívání budovy stanoveném koaludačním roznodnutím, o původním účelu stavby zahájené před rokem 1990, o provázanosti s areálem LDN a jeho zázemím a s dotací upraveným parčíkem, o klidném, čistém, zeleném, k procházkám a houbaření vábícím okolí, o hospodárnosti a efektivitě, o celospolečenském významu a hlavně o potřebnosti domova pro seniory v ledečském regionu, kde možná jednou všichni skončíte. :-)

Já, Stanislav, svobodný pán ze Štěpánova, polepšený přečinec a utajený vyznavač teorie tygra, ne. Já skončím jednou na Kriváni, či na dně budoucího jezera. :-) -sv-

 

—————

Zpět