Projektování

14.10.2017 10:08

Člověk se něčím živit musí, pokud tedy není rentiér, příživník nebo důchodce. A když se mu povede, že ho to navíc ještě baví, tak to je nádhera, téměř stejná, jak u toho rentiéra. Mně se takhle povedlo být 30 let projektantem. Sice to sebou neslo neustálé vzdělávání, přezkušování, bádání a cestování, ale to mě na tom právě nejvíce bavilo. Něco smysluplného vymyslet, nakreslit a v mém případě dost často i vyrobit a pak taky oživit. 

Projektoval jsem elektroinstalace, měření a regulace, ale také technologické celky a občas i stavby. Jen u nás ve vsi stojí tři rodinné domky, na jejichž přestavbě jsem se podepsal. Na kompletní dokumentaci stavby, střešní konstrukce, elektroinstalace, vodoinstalace, kanalizace i ústředního topení figuruje moje jméno v kolonce projektant. Další takový domek stojí už 37 let v Týnci nad Labem. Bydlí v něm můj bratr Josef. Na Habersku pak u různých profesních projektů další dva domky a na Ledečsku také několik. Tím jsem se však neživil. To byly výpomoce příbuzným, známým anebo malé melouchy. Mě živily, jako správného Ledečáka, projekty zařízení pro povrchové úpravy. Ty s mým jménem lze nalézt po celém světě, jmenovitě:

Barma, Gruzie, Německo, Slovensko, Sovětský svaz, Sudán - a to díky Kovofiniši a Ganesu

V České republice pak v těchto 62 městech: 

Bečov n.T., Boskovice, Brno, Bruntál, Čejč, České Budějovice, Český Brod, Děčín, Hejnice, Hlinsko, Hodkovice, Hradec Králové, Humpolec, Choltice, Chotěboř, Jablonec, Jablůňkov, Jihlava, Kaplice, Kbely, Komárov, Kroměříž, Kunovice, Lanškroun, Ledeč n.S., Mladá Boleslav, Mariánské Údolí, Mohelnice, Neratovice, Nová Ves u Chotěboře, Nové Město nad Metují, Nymburk, Olomouc, Opava, Opočno, Oslavany, Ostrava, Pečky, Postřelmov, Praha, Prostějov, Semily, Slavičín, Temelín, Třemošnice, Turnov, Týn nad Vltavou, Týnec n.S., Uherské Hradiště, Vamberk, Velešín, Vlašim, Vrbno, Vysoké Mýto, Zaječí, Zbiroh, Zlín, Znojmo, Zvole, Žatec, Ždánice, Žďár n.S.

Jména těch českých firem (ELEKTRO VD, NOVIBRA, s.r.o., AŽD, LISI, KARMA, ALD ...Šroubárna, TOKOZ), kde mám své pomníčky, nebo jména některých majitelů či investorů (Rek, Jirman, Dohnal), bych možná taky ještě dal dohromady, ale ona se pořád mění a za těch 30 let už některá určitě neexistují. 

V jedné takové firmě pracoval ještě nedávno můj švargr Antonín, a to dokonce v provoze povrchových úprav KARMA, a.s. Český Brod. Když se jako technolog PÚ začal seznamovat s technologickým zařízením, vyhledal si v archívu projektovou dokumentaci a pak mi o tom vyprávěl:

"Člověče, Slávku, já tu dokumentaci otevřel a až jsem se lekl. Na každém výkresu, deskách, zprávách, seznamech, všude na mě vybaflo tvoje jméno! :-)"

Zeptal jsem se ho, zda linka funguje. Odpověděl, že bez problémů. To mě potěšilo.

Největší uspokojení ze své práce jsem však zažíval, když investor důrazně reklamoval naší firmou dodávané zařízení, požadoval okamžitou opravu, vyhrožoval sankcemi a já vyrazil sám přes celou republiku na místo instalace, s údržbáři za zády obešel celé zařízení, pak někde do nečeho šťouchnul a ono se to před jejich očima rozeběhlo! :-) A ono to jde! A ono to šlo! 

Do provozního deníku jsem samozřejmě zapsal, která clonka, relátko, ventil, snímač, pojistka, jistič, páka či táhlo to byly a co bylo příčinou jejich vybavení, zaseknutí nebo poruchy. Chvíli jsem pak zařízení za chodu sledoval a obsluze vysvětloval, na co si musí dávat příště pozor. A pak si zbalil šroubováky, nastartoval Pickupa a upaloval domů za svou rodinou.

Jo, to byly časy! -sv-

—————

Zpět