Potěmkinova vesnice

23.11.2016 17:30

Jako Potěmkinova vesnice bývá označována snaha vylepšit něco více, než tomu tak ve skutečnosti je - falešně přikrášlit skutečnost a zastírat pravdivý stav věcí. (zdroj: Wikipedie)

Hezky a česky se o tom píše na webu českého rozhlasu zde, kde je též popsáno, kdo to Grigorij Alexandrovič Potěmkin byl, kdy a kde žil.

Nemusíme však pro příklad chodit až za Potěmkinem do 18. století, stačí se podívat třeba do začátku 20. století, kdy cisař František Josef I., v českých zemích zvaný "starej Procházka", zavítal na Vysočinu na císařské manévry u Velkého Meziříčí. Vedení armády si tenkrát vybralo toto město za svůj hlavní stan. Městská rada v Meziříčí se o tom však dozvěděla pouhé tři měsíce před 8. zářím 1909, kdy ty velké manévry měly započít. Za tu krátkou dobu ale ve Velkém Meziříčí stihli opravit fasády na úředních budovách, předláždit náměstí, opravit památné sochy, zbudovat plynové osvětlení, odstranit z ulic předzahrádky, rozšířit silnici vedoucí k zámku a slavnostně vyzdobit celé město. Rozšířeny a opraveny byly též silnice v celém okrese. Dočíst se o tom můžete zde.

O 70 let později se traduje další budování Potěmkinovy vesnice v naší malé republice v podobě nové asfaltové silnice vedoucí po zemědělském pozemku až ke kukuřičnému poli, ke kterému tehdejší prezident Husák nechal zavézt samotného Brežněva, aby mu ukázal, jak u nás taky dokážeme vypěstovat asi_metrickou kukuřici. Asi metr vysokou, asi metr od sebe a asi metrák z hektaru. O tom se však již dnes asi nikde nedočteme. Brežněv prý měl Československo rád, říkal mu "tamalázemě" a navštívil ho celkem 13x vč. roku 1968.:-(

Stejně tak se už dnes nedočteme o budování Potěmkinovy vesnice v Perle Posázaví v roce 2012, což není zas tak dávno. Tehdy byly narychlo opatřeny novým asfaltovým povrchem ulice Zdeňka Fibicha a mám zato, že i ulice Melechovská, vzhledem k plánovanému natáčení svatby jedné ledečské dvojice, která se přihlásila do nové televizní soutěže TV Nova - reality show "4 svatby". Z natáčení tenkrát sice sešlo, ale povrchy vozovek v ulicích už opraveny byly a tak taky zůstaly. Díky, Potěmkine!

Partyzánskou - Potěmkinovu akci tehdy organizoval stejný budovatel a zapálený organizátor, jako o dva roky později nepovolené terénní úpravy na uzavřené a rekultivované skládce Rašovec. O tom se taky nikde, než na našem webu, dosud nedočtete. :-)

To rozum nebere!? Potěmkinové všech zemí, spojte se! -sv-   

—————

Zpět