Perla Posázaví

13.02.2018 00:13
Včera jsem pro potřeby fejetonu Listování encyklopedií procházel svoje paměťová média a hledal články o Ledči nad Sázavou, které jsem v nedávné minulosti někde publikoval. Pro potřeby toho fejetonu jsem vybral ten nejkratší, co byl v roce 2007 publikován v nějaké reklamní turistické publikaci. 
Dva roky předtím v roce 2005 byla vydána reklamní agenturou Kompakt spol. s r.o. jiná publikace, a to Kraj Vysočina Českomoravská vrchovina, kde na stránkách 88 a 89 bylo otištěno následující představení Perly Posázaví společně s přiloženou fotografií bez uvedení autora. I k tomu se po 13-ti letech bez uzardění hlásím. :-)
Inspiroval jsem se z něho totiž volně a zpaměti o pět let později 13.9.2010 při vítání prezidenta Klause na ledečském náměstí. Dávám tím za pravdu jedné účastnici tohoto přivítání, která přede mnou tehdy prohlásila: "Starosta mluvil spatra, ale jako kniha!" Tak teď budete vědět, která kniha to byla. :-) 
 
Ledeč nad Sázavou – Perla Posázaví
Na Vysočině je pouze jedno město, které si zaslouží pojmenování Perla Posázaví. Je to šestitisícová Ledeč nad Sázavou rozkládající se uprostřed Čech v údolí řeky Sázavy. Pyšní se všemi atributy, které má správné město mít. Naleznete zde řeku, hrad, kostely, synagogu, hřbitovy, památky, park, skály, jeskyně, mosty, ostrov, spoustu zeleně, památné stromy, sportoviště, školy, sídliště, železnici, tržnici, kino, sokolovnu, restaurace a krásné náměstí.
Řeka Sázava protéká centrem města v nadmořské výšce 350 m. Překonává postupně tři jezy, podplouvá čtyři mosty a z obou břehů do ní ústí 3 menší potoky. Je rájem vodáků, rybářů a zrcadlí se v ní přilehlé historické stavby na nábřeží.
Ledečský hrad je hlavní dominantou města. Vypíná se nad řekou na vysokém skalním ostrohu již osmé století. Komplex budov obepíná štíhlou válcovitou věž a dělí hradní objekt na dvě nádvoří. Na hradě má sídlo městské muzeum, základní umělecká škola a příležitostní výstavní síň. Na nádvoří se v letních měsících pořádají občasná divadelní představení a kulturní akce. Většina hradních interiérů čeká již století na svoji obnovu. Střechy, parkány, hradní věž a zeleň se již rekonstrukce dočkaly. Většinovým vlastníkem hradu je město.
Římskokatolický kostel svatého Petra a Pavla na levém břehu Sázavy je druhou ledečskou dominantou. Stojí na svém místě již 650 let. Zdobí jej 62 m vysoká kostelní věž a renesanční chrámová loď s ojedinělým hliněným žebrovím na stropních klenbách.
Jednolodní renesanční kostelík Nejsvětější Trojice postavili 16. století ledečtí měšťané uprostřed hřbitova. Je obklopen stovkami hrobů a vzrostlými lípami.
Třetí kostel – Husův sbor stojí v  Koželské ulici teprve 80 let. Je stánkem československé církve husitské.   
Židovská synagoga z první poloviny 18. století byla postavena tehdy početnou židovskou komunitou ve stylu venkovského baroka. Po celkové rekonstrukci slouží nyní jako výstavní a koncertní síň.   
Ve městě je evidováno celkem 16 kulturních památek a v centru města je vyhlášena městská památková zóna. 
Ledeč nad Sázavou se rozkládá symetricky podél řeky na příkrých stráních a v 70. letech minulého století se rozrostla dále do okolí. Na pravém kopci zde vyrostla dvě velká sídliště, na protějším levém řada rodinných domků.
Město je proslaveno nejen svojí krásou, památkami a přírodními útvary, svoje sídla zda našla i řada strojírenských podniků. Strojírenské výrobky ledečských společností Kovofiniš, Galatek, Lecom, Aquacomp, Ekol, EST, Datel, Kovolak, Ganes, ASO, Watek, Envicomp, Jevan, Ralco, Kowa, Novodur KF, Aitec naleznete nejen po celé republice, ale i po celém světě. Moderní průmyslová doba tak přiřadila městu další přízvisko – Město povrchových úprav.
Ledeč nad Sázavou – Perla Posázaví a Město povrchových úprav je od nepaměti přirozeným spádovým centrem okolních obcí a vyhledávaným turistickým letoviskem. Prochází jím významná krajská komunikace II/130, železniční trať a dvě cyklotrasy. Leží nedaleko dálnice D1 a je tedy snadno dostupné autem, vlakem, autobusem, na kole i po vodě.   -sv-

—————

Zpět