Oprava hradního mostu

08.04.2017 00:58

U hradu v Ledči nad Sázavou budou dělníci dva roky opravovat vstupní kamenný most pocházející z roku 1838. Letos budou pracovat na opravě spodku mostu, v tomto roce rekonstrukce neomezí vstup návštěvníkům, řekl kastelán Luděk Šíma. Novinkou letošní turistické sezony bude otevření opravených místností v jižním hradním paláci naplánované na červen.

"Most je ve velmi špatném technickém stavu. Podařilo se nám sehnat finanční prostředky na jeho opravu," uvedl kastelán. Celkové náklady se budou pohybovat kolem pěti milionů korun, pro letošek má správa hradu na tuto akcí slíbenou dotaci z ministerstva kultury a od kraje. Firma, která zakázku získala, už převzala staveniště.

V červnu budou v jižním paláci nově zpřístupněny čtyři místnosti, dvě s obnovenou renesanční výmalbou. V těchto prostorách by mimo jiné měly být vystaveny historické hodiny ze soukromých sbírek. Na hradě bude rovněž druhým rokem pokračovat úspěšná výstava více než 800 plyšových medvídků. Zapůjčili je tři sběratelé. Turistická sezona na ledečském hradě začne tuto sobotu. Podrobnosti jsou na webových stránkách památky.

Zdroj: https://havlickobrodsky.denik.cz/zpravy_region/u-hradu-v-ledci-n-s-zacinaji-opravy-kamenneho-mostu-u-vstupu-20170407.html

Zdroj: https://havlickobrodsky.denik.cz/zpravy_region/u-hradu-v-ledci-n-s-zacinaji-opravy-kamenneho-mostu-u-vstupu-20170407.html

Napsal včerejší Havlíčkobrodský deník zde. -sv-

—————

Zpět