Klub osamělých srdcí seržanta Pepře

06.02.2018 00:06
Každé pondělí po 21. hodině poslouchávám na ČRo Dvojka pořad Jiřího Černého Klub osamělých srdcí seržanta Pepře. Jiří Černý, ročník 1936, hudební kritik bez konzervatoře, nabízí v tomto pořadu posluchačům s osamělým srdcem (a nejen jim) už 10 let prostřednictvím svých krátkých vzpomínek proložených písničkami nahlédnout do soukromí hudebního publicisty, do jeho pracovních zvyklostí i do hudebního zákulisí. 
Z názvu pořadu vyplývá, že pořad má oslovovat lidi, kterých se tak či onak dotkla generační hudba kolem skupiny Beatles a jejího alba Kapela seržanta Pepře z Klubu osamělých srdcí (1967). 
 
Jedná se totiž o stejného Jiřího Černého, v jehož pořadu Třináct na houpačce jsem před 51 lety od jara 1967 poslouchal Novákovo Povídej, Sedláčkův Džbán, Ročákové Bylo léto, Černochův Nářek převozníka a Zrcadlo, Matuškovu Loveckou či Želvu od Olympicu. V Houpačce mu dobře sekundovala jeho tehdejší manželka Mirka. Neexistovaly sice tenkrát žádné sociální sítě ani mobily, natož smartphony, ale přesto manželé Černí v pořadu Houpačka zodpovídali spoustu mnohdy i nepříjemných písemných dotazů posluchačů. Jako třeba:
 
Sestry Kraťkovy z Prahy-Bráníku:
Byly jsme šokovány! Jak může vyhrát zpěvačka s nemožným hlasem? Houpačka má úroveň stále horší a horší, protože se snažíte zařazovat skupiny, které nikdo nezná, ale také jejich písničky nikoho nezaujmou.
Přeloženo (slušně) do dnešní FB řeči (Emotikoni mi tady nejdou psát): 
Kratkasisters:
Jsme v soku!!!! Jak takovou blbku muzete vybrat a pustit na TOP13??!! 
S tou vasi Houpackou a tema Nymandama uz tahnete, vite kam!!
Odpověď Mirky: Inu, to je věc názoru. Také o Kubišové nebo Přenosilové tvrdili svého času, dokonce někteří kritici, že jsou hlasově nemožné. Nám se Lilka Ročáková líbí moc a nejen hlasově, nýbrž pro celkovou kulturu a hlavně stylovost svého projevu. 
K druhá části bych vám, milé sestry, chtěla říct jen jedno: Také písničky Pavla Nováka jsme zařazovali v době, kdy ho kromě Přerova dohromady nikdo neznal. A také on neměl z počátku úspěch.
Lilka Ročáková (ročník 1948) se později stala operní pěvkyní a hudební pedagožkou. :-)
 
Ale vraťme se k pořadu Klub osamělých srdcí seržanta Pepře. Včera měl premiéru 519. díl a 82letý Jiří Černý do něho zařadil vedle Leonarda Cohena, Rudolfa Cortése, Hany Hegerové i Františka Segrada s písní V paralelním vesmíru. Už jsem byl v posteli, ale tahle píseň mě donutila vstát, zapnout počítač a vyhledat pro sebe i pro vás její text i krátkou ukázku a potom si ještě poslechnout i historickou nahrávku pořadu Třináct na houpačce a při stopičce tulamúrky napsat tenhle fejeton. -sv-
 
V paralením vesmíru
Petr Linhart/Petr Linhart
 
Co by se stalo, kdybych Ti tenkrát
v tichu dvou peřin rovnou řek:
Nemá to cenu, jsme každý jiná
ponorná loď na jiné z řek?
 
Nikdy bych neznal naše děti,
měl jinou ženu, její svět,
sázel bych jednu proti Tvým pěti,
ze srdce trhal šípy vět.
 
Jenomže, Bože,
není to dáno,
nevím, co bude, nebude.
Je tady nové bílé ráno,
sám sobě soudcem, osudem.
 
Co by se stalo, kdybych té noci
zahlédl ztichlé anděly,
jak ve své němé posunkové řeči
sunou, co říct mi nesmějí?
 
Neměl bych v sobě zhoubu a sílu
příběhu, který pomíjí,
ticho a oheň, něhu a sílu,
svěrací noční košili.
 
Jenomže, Bože,
není to dáno,
ušít si život z papíru
a pak se budit zítra ráno
tam v paralelním vesmíru.
 
Zástupy bychů tam v lesním tichu
stloukají kříže na míru.
Zástupy bychů tam v lesním tichu
stloukají kříže na míru,
tam v paralelním vesmíru.

—————

Zpět