Je jistota jistotou?

20.10.2017 00:20
Když jsme počátkem roku 2010 uzavřeli smlouvu o úschově částky 21.315.800,- Kč za prodej pozemků na průmyslové zóně na vázaný účet do doby, než proběhne zápis změny vlastníka do katastru nemovitostí, cítili jsme jistotu, že dostaneme brzy zaplaceno. Přesto jsem z pozice starosty raději dohlížel a tlačil na úředníky, aby vše proběhlo co nejrychleji a těch dvacet melounů se z vázaného účtu odkoulelo na účet města. Nakonec se to do půlky roku podařilo. 
 
Dnes se dozvídám, že ta složená jistota vůbec jistotou být nemusela. Zpronevěřit se totiž nechá všechno. Již v roce 1927 se v odůvodnění jednoho soudu objevily tyto pro mě neuvěřitelné věty:
Uznal-li soud obžalovaného vinným zpronevěrou, nezjistiv vědomí tohoto obsahu, spočívá rozsudek i v části subjektivní na nesprávném použití zákona. I nedostatek uvedeného subjektivního zjištění je stížností namítán vývody, že obžalovaný není vinen, an omylem předpokládal, že se kauce stala jejím přijetím a smísením s vlastními penězi jeho majetkem a že ji může, přesněji smí pro sebe použíti.  zdroj:  Salvia Kraken 
Nemusíme se však vracet až o 90 let zpět, stačí si vygůglovat případy zpronevěr z nedávné doby a zjistíte, že případů zpronevěření jistoty v hodnotách několik desítek milionů korun mladými študovanými advokáty, exekutory, makléři je u nás spousta. A nejen mladými - viz nejznámější případ zde. Anebo další případy, kde už vygůglované zdroje neuvádím, protože to je jak přes kopírák, pořád stejná písnička:
Jako právník pak použil peníze, které u něj klienti skládali do advokátní úschovy a nesměl na ně sáhnout. „Některým klientům nepřiznal, že jim bylo vyplaceno odškodné. Další lidé mu svěřili finanční prostředky jako zálohy za účelem koupi nemovitosti a podobně," doplnila mluvčí. Podle jejich slov si půjčoval i když již věděl, že má řadu nesplacených závazků a peníze nemůže vrátit. Hrozí mu vězení 5-10 let. Jak potvrdila mluvčí, obviněnému byla pozastavena advokátní činnost. "Porušil principy a zásady advokacie a je v insolvenci," vysvětlila.
Advokáti a notáři jsou sice pojištěni, ale ne proti zpronevěře. Takže pokud se vás rozhodnou odrbat, tak to klidně udělají. Stačí, aby si peníze ulili na běžný účet a ne na účet určený speciálně k úschově, kde je již smluvně omezená možnost manipulace. Sice se jedná o malé riziko, ale stejně. 
Jsou to jenom spekulace, protože žádná judikatura k případu zcizení úschovy peněz notářem neexistuje, Nejspíš proto, že se to ještě nikdy nestalo. Naproti tomu případů poškození klientů realitní kanceláří je strejda Google plný a najdete tam i řadu případů, kdy advokát penězům neodolal. Notář pùsobí nestranně, advokát "kope" za klienta a pokud si druhá strana nevezme také advokáta, může špatně dopadnout.
A co v ledečské kotlině? Za koho tam "kopou" advokáti? Jak tam se nakládalo a nakládá expressis verbis s jistotou? -sv-
 

—————

Zpět