Jak s kanalizací?

13.10.2017 10:40
Na iDnes se včera objevil článek Radnice musí podle zákona lidem vnutit kanalizaci, i když ji odmítají. Z tohoto článku jsme za vás přečetli toto:
Novela zákona o vodách působí problémy radnicím. Kvůli nutnosti zavést kanalizaci i v těch nejmenších obcích musí připravit druhou největší investiční akci v dějinách města. Přestože to někteří obyvatelé odmítají, místní části se napojí na městský systém.
„Ten, kdo zákon vymýšlel a schvaloval, žije celý život v Praze či jiném větším městě. Neví, jak to na venkově chodí. Budovat kanalizaci pro každou vesnici se stovkou obyvatel je hodně velký problém," namítá starosta.
Nutit lidem kanalizaci a zadlužit kvůli ní město považuje rok před volbami za politickou sebevraždu. „Ale ze zákona se to udělat musí. Podle novely zákona o vodách totiž není už ani domácí čistírna legální způsob úpravy odpadních vod, protože vodu z ní lze vypouštět zase jen do kanalizace," dodal starosta.
V Keřkově i Dobré žije kolem dvou stovek obyvatel. A jsou rozděleni zhruba půl na půl. Někteří kanalizaci chtějí a dlouho po ní volají, jiní ji odmítají.
Lidé si budou muset zaplatit přípojku a nově hradit stočné
„Dneska by to i na vesnici už měl přece být standard. Chápu, že starší už nic takového nechtějí, když se bez toho obešli po celý život. Ale přece chceme taky nějaký rozvoj, ne? Kdo si tu bude chtít postavit dům bez kanalizace?" zamýšlel se muž ve středních letech poblíž obchodu v Keřkově.
„Já kanalizaci nechci. Jsou to zbytečné náklady pro město. A bude to stát peníze i mě za připojení a ještě mi napálí stočné, které jsem doteď neplatil," zlobil se další obyvatel v sousední Dobré.
Stejný problém v současnosti řeší i ledečská radnice v Habreku a Obrvani. Celý článek si můžete přečíst zde. A teď, babo, raď! -sv-

—————

Zpět