Fejeton o kozím sýru

15.06.2017 21:16

Cestou z Perly Posázaví do Světlé jsem zastavil stopaři. Stalo se tak na Heroldově nábřeží pod hradem, v místech, kde bych zastavovat neměl. Byl to ale můj známý. Zeptal se, zda jedeme na Brod a když jsme mu to potvrdili, tak nastoupil. Po chvilce se mě ještě zeptal, jestli někam spěchám. Odpověděl jsem, že ne, ale že jedu jen do Světlé, kde vyložím dceru, a pak odbočuji domů na chalupu. Až do Brodu, že nejedu. Odpověděl mi, že ani on nejede do Brodu, ale jen do Horní Březinky, jestli vím, kde to je. Vypravil se tam pro kozí sýr. Má tam jednu známou ženskou, která má farmu a 17 koz a on si od ní pravidelně kupuje sýr. Jestli bude mít nějaký nazbyt, tak si můžeme prý koupit taky. 

Kde je Horní Březinka, vím, hned nad Březinkou Dolní, v podstatě to pro nás nebyla ani žádná zajížďka a paní farmářka sýry nazbyt měla. Já si koupil jeden obyčejný, Štěpánka nakládaný s provensálským kořením a medvědím česnekem. Platila Štěpánka, tak ani nevím, co to stálo. Teď ho doma ukrajuji, ochutnávám a zapíjím jedenáctkou Kozlem. Dobrá kombinace!

Než jsme se s paní farmářkou rozloučili, přiznal jsem se jí, co mě k ní přivedlo:

"Byla to moje zvědavost. Kozí sýr jsem již jedl a vím, že chutná výtečně. Ale tady Milan mi v autě prozradil, že ho vyrábí ženská, co má 17 koz. A já jsem zatím viděl jen ty s dvouma." :-) 

-sv-

—————

Zpět