Dvířka z postele

24.07.2017 09:17

O transformaci v praxi

Dcera mi na chalupu přivezla prkýnka z rozlámané vnukovy postele. Prý na spálení. Ať mě ta postel taky jednou zahřeje. Kroutil jsme hlavou nad tím, že ty dnešní postele už nic nevydrží, ale když má můj vnuk v patnácti letech skoro dva metry, potřebuje něco bytelnějšího k pohodlnému spaní. Vyrovnal jsem prkýnka na zápraží pod střechu a dva měsíce kolem nich jen tak chodil. Až včera jsem se odhodlal pustit do jejich pořezání. Nachystal jsem si svoji malou cirkulárku, zapnul ji do sítě a spustil motor. Vzal první z prken, otočil ho v rukách 2x dokola řekl si:

"Ale vždyť je to docela pěkný prkno, to je škoda ho rozřezat na topení!" 

Prohlédl jsem ostatní i ty polámaná a napadlo mě, že bych z nich mohl ještě něco vytvořit. Porovnal jsem si je jen tak na zkoušku na zahradní lavici a ejhle, vždyť bych z té postele mohl vyrobit pěkná dvířka do kamenného plotu, který od loňska buduji. Právě kvůli chybějícím dvířkám jsem stavbu plotu loni přerušil.

Vzal jsem do ruky metr zvaný sviňák, oměřil plot, poměřil prkýnka, zvolil velikost dvířek 90x140 cm. Našel tužku a pravítko, tužku ořezal, zeptal se cirkulárky a vrtačky, jestli do toho jdou se mnou a pustil se do práce. Bylo přesně 19:30 hodin 22. července 2017. Až do 21:30 hodin hučela u nás na dvoře místo ženský cirkulárka. Je naštěstí maličká, tak hučela taky jen maličko. Na přiříznutí prkýnek na požadovaný rozměr to však stačilo. Oříznuté plochy jsem začistil smirkovým papírem, který jsem taky někde vyhrabal, a začal prkýnka sestavovat. Šlo to jako po másle. Vše do sebe krásně zapadalo, jak nějaká stavebnice. Postelová prkna byla sice různé šířky a tlouštky, ale i to jsem využil, a vrátka budou z lícové strany pěkně odstupňovaná. Na rám a svlaky jsem použil ty silnější, na výplň dveří ty slabší. Vše jsem spojil z rubové strany vruty různé délky, aby na lícové straně nebyl žádný spoj vidět. Poctivě jsem si je předvrtával vrtačkou. Taky maličkou. Ve 22:30 hodin už za svitu pouliční lampy byla vrátka zhruba hotová.

Když říkám zhruba, měl jsem na mysli vše ještě pořádně zpevnit a začistit. To jsme nechal na neděli dopoledne. Z postele mi zbylo akorát pár odřezků, a i ty mi je líto spálit, a horní zaoblené prkýnko z pelesti za hlavou. 

"To bych mohl použít na horní hranu dvířek," napadlo mě ráno. "Alespoň tak schovám ta trochu zubatá prkýnka."

Zrovna tak jsem využil otvory v původně čelním prkně od šuplíku pod postelí. Jak se říká, systémem z nouze cnost vznikly uprostřed dvířek dvě šmírovací okýnka pro zvědavé sousedky a jejich psy. Vruty jsem nešetřil, hřebík nepoužil ani jeden, a tak jsou dvířka pěkně bytelná a dostatečně pevná. Jsou i poměrně těžká, ale budou součástí kamenného plotu a ten je unese.

Zbývá je ještě osadit panty a zámkem. Ty už mám pro ně připravéné, ale jejich připevnění ponechám až při montáži, stejně jako finální povrchovou úpravu. Určitě zachovám ten světlý odstín, který měla původní postel z borovicového masivu. 

Dcera měla vlastně pravdu - ta postel mě opravdu dokázala ještě jednou zahřát. :-) 

"A taky pobavit," dodává táta Slávek, po svém tátovi šikula. :-) -sv- 

  

    Vnitřní strana dvířek v sobotu večer             Vnější strana dvířek v neděli v poledne 

—————

Zpět