Diskuse

Datum: 20.02.2017

Vložil: Jarka

Titulek: Re: Re: Obtěžování

To je známej chovanec ústavu na Háji! Zˇe mu nikdo nedává se nedivte.Vetře se vám div ne do auta a slyšíte od něj ,že chudák nemá na jídlo ,a ani na bus. A že jede za rodinou a nemá prachy.Vydejkaný prachy pak prohreje v herně.
Pak tu žebrá další z ústavu ,co chlastá jak duha ,a taky vše prohraje v hernách.Čím větší pajzl ,tím spíš ho tam najdete.
Možná by nebylo od věci kdyby se na to mrkla sociálka.

—————

Datum: 20.02.2017

Vložil: Stanislav Vrba

Titulek: Re: Re: Re: Obtěžování

Jestli se opravdu jedná o "kluky" z Domova Háj, tak ti mají svého opatrovníka a tím bývalo Město Ledeč. Potom by konšelé měli jak zasáhnout:
Z titulu opatrovníka upozornit ředitelkou Domova Háj, ať jim dávají na vycházky kapesné, aby "kluci" ve městě nežebrali.
S tou hernou by to dneska už nemělo být tak jednoduché. Myslím, že by tam podle nových pravidel měl provozovatel provádět registraci a "kluky" z Háje k automatům nepouštět stejně jako děti a gamblery.

—————

Datum: 23.02.2017

Vložil: R.Kalfus

Titulek: Re: Re: Re: Re: Obtěžování

Hodně zjednodušeně – žebrání není trestné, stejně tak pití alkoholu a hraní na automatech. Není jednoduché s tím něco dělat ani z pozice města (vyhlášky omezující žebrání jsou problematické a špatně vymahatelné), opatrovníka (má omezené kompetence) nebo sociální služby (ten člověk si nechce nechat pomoci). Pokud žebrají lidé z Domova Háj, tak ne z hladu – mají základní potřeby zajištěné sociální službou. Za službu nedají ani všechny své peníze, maximálně 85% příjmů dle zákona. Při běžné výši invalidního důchodu zbývá na další útratu necelých 1500,- na měsíc (někomu o něco míň, někomu víc). Jestli to někomu nestačí na cigára, alkohol a hraní… není důvod to dotovat dary. Když žebrající člověk už moc obtěžuje (leze lidem do auta, číhá u bankomatu, naléhá na lidi, co se špatně brání…), tak už by asi stálo za to volat policii. Takže nedávat a nebát se zavolat.

—————

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Obtěžování

Dnes mě u autobusu v 17:45 hodin slušně a nesměle oslovil Karel Domkář z Domova Háj a chtěl 20 korun na autobus. Řekl jsem mu, že jsem ho viděl již před dvěma hodinami žebrat u Billy a že by to neměl dělat. Nicméně jsem mu dal 10 Kč při vědomí, že mu už autobus ujel.
Tu samou zkušenost mám s Elemírem, kterého jsem snad 100x do Háje odvezl a i s dalšími jeho kolegy. Podle mě by bez průpravy z Domova v Háji a bez koruny v kapse neměli "kluky" z Háje, a nejen ty mnou jmenované, pouštět na vycházky do města. Mě to "obtěžování" nevadí, znám je osobně a koruna nebo litr benzínu mě nezabije, ale jde o lidskou důstojnost. To by jim měl někdo z Háje vysvětlit.
I když ani to není jednoduché. Já jsem Elemírovi, s kterým jsem dlouholetý kamarád, vysvětlil, že jsem důchodce a že mu pokaždé, kdy se potkáme, nemohu darovat padesátku. Podali jsme si na to ruce. Vydržel to měsíc.
Něco tady určitě v pořádku není. Nevolám po represi, ale po výchově.

—————

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Obtěžování

K možnostem výchovy (dejme tomu) padesátníků bych byl poněkud skeptický :) A to ani nemusí mít mentální postižení...
Jste si jistý, že jsou to "kluci" bez koruny v kapse?
Vámi zmiňované "pouštění na vycházky" je samo o sobě zajímavé téma na vydatnou diskusi. Ono omezovat někomu svobodu pohybu ("nepustit na vycházku") není dnes úplně samo sebou - sociální služby mají možnosti omezování striktně dané zákonem o sociálních službách.
V pořádku určitě není to, že i takoví celkem schopní lidé byli tak dlouho zavření v ústavu. Tam si člověk sociální dovednosti moc nezlepší (tedy ty žádoucí). A zároveň lidé v obcích neměli možnost se s "těmi svými kluky" nějak sžít a trochu si vzájemně obrousit hrany. Teď už je trochu pozdě to dohánět. Každopádně (nejen) tady chybí neformální podpora (od známých, sousedů, příbuzných,...), když "kluci" někam vyrazí. A vlastně chybí i ta formální nebo placená podpora - terénní sociální práce se tu moc nepěstuje. Není to celé jednoduše černobílé, je to hodně komplexní téma.

—————

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Obtěžování

Toto "téma" je tu více jak 10 let. Vraťme proto tuto diskusi na prvopočátek, na Dejvův příspěvek, a řekněme, co s tím jde dělat. Dejv zřejmě nebude se svým negativním názorem sám.
Já jsem zde uvedl svoje letité zkušenosti, svoje názory a svůj přístup. Nebál jsem se "kluky" jmenovat. Nic víc. Dnes jsem i zaslechl reakce obtěžovaných. ("Karle, dala jsem ti včera, nemohu ti dávat každý den")

Dobře, navrhujete, nic jim nedávat a volat. Koho? Komu?
A pak se nabízí otázky: Jak se ten Karel dostal domů? Do kdy měl být zpátky? To šel potmě a po silnici pěšky?

Kapsy jsem mu nekontroloval a v Ledči jsem jednou za týden.

—————

Datum: 24.02.2017

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Obtěžování

Já konkrétnější být nemůžu, jako sociální pracovník Domova Háj jsem vázaný mlčenlivostí o našich klienetch. Takže jen obecně, snad mi to prominete...
Hlavní důvod pro nedávání peněz - utvrzuje to obdarovaného v dalším žebrání (když dávají, tak proč to nedělat - funkční strategii netřeba opouštět). Místo zlepšení dovednosti vyjít s penězi tedy dál praktikuje společensky nežádoucí žebrání (proč bych si měl schovat něco na vlak, když si pak vyžebrám?).
Další důvod pro nedávání - lidé z Háje prokazatelně netrpí nouzí a kapesné běžně mají (v mezích možností). Nevidím rozumný důvod, proč do nich cpát peníze ze svého. Abych se zbavil dotěry? Ze strachu? Z lítosti nad chudákem postiženým? Chápu i tyto pohnutky, ale to ještě neznamená, že je to rozumné.
Znáte to přísloví "dej člověku rybu, nasytíš ho na jeden den; nauč ho rybařit, nasytíš ho na celý život"? Tak něco v tom smyslu. Almužna zneschpňuje a vytváří závislost na dárcích.

Komu volat? Psal jsem o agresivním žebrání - pak bych neváhal volat policii. Pokud někdo žebrá slušně, tak to policie samozřejmě řešit nemůže a je to holt o vytrvalém odmítání. Myslím, že se v tomto případě nikdo nemusí bát říci žebrajícímu, že se cítí obtěžován a nechce být oslovován. Třeba si to nakonec žebrající zapamatuje.

—————

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Obtěžování

Nezapamatuje! Už jsem o tom výše psal. Ta touha dostat něco zadarmo, je pro ně silnější.
Řadu let jsem se potkával s mentálně postiženými lidmi, nejen z Háje. Ti ostatní byli z rodin a nežebrali. Proto si myslím, že je to výchovou, že je to o lidské důstojnosti, že je to v té průpravě a v podmínkách "vycházek". Samozřejmě to je v jejich mentalitě a také v tom, jak je vnímá okolí. To okolí však nezměníme.
Mě žebráním neobtěžují, ale děsí mě, když tak činí za tmy 6 km od svého Domova.

—————

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Obtěžování

Už jsme asi hodně daleko od původního postěžování pana Dejva. Snažil jsem se přispět, ale teď nám diskuse trochu moc košatí. Díky za názory a třeba někdy nashledanou u diskuse "na živo".

—————

Datum: 25.02.2017

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Obtěžování

I já děkuji za názory a témata. Trochu jsem se snažil diskusi směřovat k tomu, aby z toho něco měla i veřejnost a třeba i ti "netrpěliví kupující".

—————