Ledečský kras

07.08.2018 00:07

Rozsáhlý článek o Ledečském krasu přinesl včera brzo ráno iDnes.

Ledečský kras je oblast přibližně dvanáct kilometrů dlouhá a pět kilometrů široká. Rozprostírá se na severozápadním okraji Vysočiny. Sahá od Číhoště a Zdeslavic přes Ledeč nad Sázavou a Kožlí až na druhý břeh Želivské přehrady (nazývána rovněž vodní nádrž Švihov).
 
Speleologové v této oblasti vědí celkem o šesti jeskyních. V Ledči je jedna ve skále Pod Šeptouchovem, druhá nad centrem města na Hůrce. Třetí je v zámecké zahradě pod hradní bránou. Další jsou jeskyně pod Habrekem a za Sudexem na okraji Ledče. Poslední jsou Čertovy díry na břehu Želivské přehrady.
Celý článek včetně videa najdete zde.
 
O zpřístupnění obou největších ledečských jeskyní jsme se s Břéťou snažili před deseti lety. Oba dva v článku iDnes jmenovaní, dnes "velci zastánci", tehdy ledečtí Zelení, byli tehdy jako Mírné Oživení LEdečského Krasového Utvaru Lehce proti - viz zde a taky níže.
 
V zastupitelstvu města jsem působil až do roku 2014 a jednání ledečského zastupitelstva sledoval pozorně až do letošního roku 2018. Žádné další snahy o zpřístupnění jeskyní jsem ale nezaznamenal ani nepostřehl. Škoda. 
 
A to, že v jeskyni Pod Šeptouchovem nyní nesvítí světla, bude asi způsobeno dobou temna, která se tam na čtyři roky zašila a ráda by po říjnových komunálních volbách zase vylezla na světlo boží. :-) Nedopuste to!
 
O záměru zpřístupnit ledečské jeskyně jsme informovali v Ledečských novinách 5/2008.
 
Zpřístupníme ledečské jeskyně? 
Na území našeho města se nachází čtyři krasové jeskyně. Dvě z nich, ty největší, jeskyni Na Hůrce a jeskyni Pod Šeptouchovem hodláme zpřístupnit veřejnosti. K realizaci tohoto záměru se nám podařilo získat RNDr. Sternberka, CSc. z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR a RNDr. Hromase, ředitele Správy jeskyní ČR. První je zpracovatelem ideové studie na zpřístupnění jeskyní a odborným posuzovatelem stavu jeskyně, druhý nabídl a poskytuje bezplatnou odbornou pomoc a kontakty na další důležité instituce.
 
Návrh zpřístupnění jeskyní počítá s: 
  • odtěžením zasypaného vstupu do jeskyně Na Hůrce a s jejím zpřístupněním 
  • s vybudováním druhého vchodu do šeptouchovské jeskyně a s jejím zpřístupněním 
  • se začleněním prohlídky jeskyně do prohlídkové trasy po Šeptouchově 
  • s využitím grantu s 93 % dotací OVŽP se podařilo získat kladná vyjádření od: 
  • AOP (agentury ochrany přírody)  - v jeskyni nejsou netopýři
  • Správy jeskyní ČR - doporučují zpřístupnění a vybudování druhého vchodu OVŽP v souladu se zákonem požádal příslušný odbor Krajského úřadu kraje Vysočina o udělení výjimky k zpřístupnění jeskyní, které jsou jinak zákonem chráněny 
 
Do zahájeného řízení se přihlásili mladíci z o.s. Molekul se svými připomínkami, z nichž ta nejzásadnější byla namířena proti vybudování druhého vstupu do jeskyně Pod Septouchovem. Odbor životního prostředí KrÚ kraje Vysočina námitku o.s. Molekul vyslyšel, výjimku sice udělil, ale vybudování druhého vchodu nepovolil, aniž by jeskyni viděl!!! 
 
Našim předkům se v 30. letech minulého století zpřístupnění jeskyní povedlo a my se tu dnes o tom budeme donekonečna s kýmsi dohadovat a dokazovat si vlastní důležitost! Město Ledeč nad Sázavou se proto proti tomuto rozhodnutí odvolalo. Dne 15. 4. 2008 proběhlo setkání zástupců AOP, Správy jeskyní ČR a města Ledeč nad Sázavou, kde bylo po prohlídce jeskyně za náhodné účasti ČTI opětovně konstatováno, že druhý vchod je z důvodu bezpečnosti návštěvníků nutný, nenaruší vzhled, stabilitu ani klima jeskyně. V tomto duchu zaslalo město i Správa jeskyní ČR na krajský úřad svoje doplňující vyjádření a čeká na jeho stanovisko. -sv-
V lednu téhož roku 2008 jsem do jeskyně Pod Šeptouchovem zavedl hejtmana Kraje Vysočina RNDr. Miloše Vystrčila. Byl překvapen a nadšen. Píšeme o tom v Ledečských novinách 2/2008. V Havlíčkobrodském deníku navíc 18.1.2008 vyšel článek Hejtman v jeskyni, ze kterého jsem si vypůjčil přímo ukázkovou fotografii jako důkaz, že tenkrát světla svítila a že nekecám. :-) 
 
Související článek: Jeskyně Na Hůrce
 
Řekl bych, že v novinařině stále platí, že když se řekne A, mělo by se říci i B. Všechny výše uvedené informace jsem dokázal vyhledat a za 20 minut vložit do tohoto článku, aby i to B zaznělo.
 
Přečetl za vás, upřesnil a rozpomněl se, jak tomu bylo -sv-

—————

Zpět