Kouření škodí zdraví

16.05.2018 00:16
Jel jsem se bývalou spolužačkou Maruškou vlakem z Havlíčkova Brodu. Byla tam ve svých 72 letech na ošetření v očním oddělení brodské nemocnice. Chvíli jsme pak také spolu v nádražní hale čekali na příjezd našeho vlaku. Tu Marie zpozorovala, že kousek od nás je otevřen obchod s tabákovými výrobky, zkrátka trafika. Jistě to tam také znáte. Než jsem se stačil otočit, šup a Marie byla uvnitř. Po chviličce se vrátila s velikým kartónem cigaret! 
 
"Představ si, oni je tady mají,...... já je někdy těžko sháním," hned mi vysvětluje.
 
Já samozřejmě nemám ani ponětí, jak to vypadá s prodejem cigaret a že některé druhy jsou vzácností, tak to už vůbec nevím a vlastně bych nikdy nevěřil tomu, že mohou být dnes i vzácným artiklem. Byl jsem možná i trochu zlý, když jsem Marušce připomenul to, co dnes a denně kolem sebe slýcháme: 
 
"Kouření škodí zdraví." 
 
"To mi neříkáš nic novýho," odpovídá mi Marie.
 
"Podívej tady je to dokonce napsáno," ukazuji na kartón s cigaretami. 
 
To již musíme jít na nástupiště. Ve vlaku se hned začínám o kartón s cigaretami opět blíže zajímat. Nespouštím z něho oči. Zřejmě začínám být až dotěrný. Marie se dovtípí. Po chvíli vyndává kartón a já jako malé dítě, kterému dali novou hračku, si ho začínám s patřičnou dávkou zvědavosti pečlivě prohlížet, zvláště mě zaujaly ty obrázky na jednotlivých krabičkách. 
 
"Vidíš, co to může všechno způsobit," říkám Marii.
 
"Toho si vůbec nevšímám.".......Okrouhlice...... Světlá..... Marie povídá a povídá a já si prohlížím obrázky na krabičkách cigaret..... . 
 
"Už sis to prohlídnul, že bych si to vzala, byl už Josefodol,.......koukáš na to jako dětičky v mateřský školce......" 
 
Možná, že v tom měla Maruška velký kus pravdy, a to nejen v případě cigaretových krabiček s barevnými odstrašujícími obrázky ... ...                                           František
 

—————

Zpět