Jak je to s tím zákonem?

24.11.2016 12:23

V květnu t.r. jsme postřehli ve zprávách českého rozhlasu rozhovor z demolice mostů na D1 a napsali o tom článek Jak se to má dělat.

V červnu pak neunikl naší pozornosti článek v MF Dnes o udělených pokutách za nakládání s odpady, kde se ředitel ČIŽP Erik Geus vyjádřil následovně:

"Jedná se o relativně časté prohřešky stavebních firem, které si neuvědomují, že zemina z výkopových prací je odpadem a nelze s ní nakládat jinak, než v mezích zákona." 

O tom jsme informovali v článku Má ČIŽP dvojí metr?.

Před měsícem jsme pak v článku Pokuty od ČIŽP publikovali obdobná slova ředitele ČIŽP Erika Geuse:

Řada subjektů podnikajících ve stavebnictví si bohužel stále nuvědomuje, že předávání zemin se řídí jasnými zákonnými pravidly, která by při své činnosti měly dodržovat.

Dnes vám přinášíme podobný postřeh, tentokrát ze zpráv Seznamu.cz, kde natočili rozhovor z demolice panelového domu v Chanově. Redaktor Seznamu se na férovku pozeptal zástupce demoliční firmy:

Co budete dělat se sutinami, které tu leží teď na zemi?

Zástupce demoliční firmy mu obratem jasně a srozumitelně odpověděl:

Tak podle zákona to jsou zatím teda sutiny, jak říkáte, ale my přivezeme potom drtící stroj, kterej v podstatě rozdrtí betonovou frakci, udělá nula až nula devadesát milimetrů a oddělí od toho železo, to znamená, že železný šrot odvezeme na šrotiště, kde získáme nějaké finanční prostředky, a z té betonové suti uděláme materiál, který se dneska běžně využívá na stavbách. To znamená, že kromě některých nebezpečných odpadů, které jsme vyčistili ručně před zahájením demolice, de facto 100 % toho panelového domu se využije na jiné použití na stavbách. 

Po nás tu zůstane čistý trávník, který se oseje, co bude město dělat s revitalizací toho území, to nevíme, ale po nás zůstane tráva.

Tak teď nevím, kde je ten zakopanej pes. Všichni všude kolem mají plnou hubu zákona, recyklace, stavebního odpadu a na Rašovci se nepovoleně zahrabou bez mrknutí oka tunové železobetonové ohryzky na uzavřenou, recyklovanou, vysvahovanou, odvodněnou a osetou skládku, orgány životního prostředí, Česká inspekce životního prostředí a stavební úřad to schválí a orgány činné v trestním řízení dojdou k závěru, že žádný zákon porušen nebyl!!! A renomovaná projekční firma to přikryje!!

A já jak vůl doma třídím odpad, topím dřevem, nosím plasty do žlutého kontejneru na náves!!! Vedl jsem k tomu i svoje děti a ty pak recitovaly:

Neodhodím papír na zem,

nejsem čuně ani blázen!

To teda musím tentokrát použít na závěr velká tiskací písmena a několik vykřičníků navíc. Protože:

!!!  T O    R O Z U M    N E B E R E !? !!!

-sv- 

 

—————

Zpět