Co to je za vola?

12.05.2018 00:12

Na chalupu se za mnou přijel před časem podívat kamarád Jaroslav z Perly Posázaví. Probírali jsme, jak jinak, městské záležitosti a on se mi přitom svěřil s tímto zážitkem:

V letním odpoledni někdy v půlce roku 2010 jsem zůstal se svým autem trčet v zácpě na Husově náměstí. Na křižovatce před radnicí ucpal provoz řidič dodávky s přívěsem, který si špatně najel a nemohl v hustém provozu odbočit směrem na most. Řidiči za ním trpělivě vyčkávali, až si s tím nějak poradí. Velice rychle se celé náměstí zaplnilo auty až za Myšárnu, jak to asi taky ještě dobře znáš. V odpolední špičce v Ledči nic mimořádného.

Obrnil jsem se trpělivostí a sledoval nemotorné chování řidiče motorové dodávky. Když v tom se náměstím začalo ozývat nejdříve zuřivé troubení a pak i zuřivý řev: 

"Co to tam vyvádíš!? Koukej si pohnout, ty blbe!"

Ohlédnu se, kdo to tu tak huláká, a někde asi tak u Husa stojí u svého auta vysokej černovlasej hulvát, nadutec nadutej, s brejlema, buší do svého auta a kříčí, jak smyslů zbavenej.

"Co to je za vola?" řekl jsem si, "toho jsem tady v Ledči ještě neviděl." 

Řidiči dodávky se nakonec podařilo vtěsnat do křižovatky a kolona se pomalu rozjela. Brzy potom jsem na tu příhodu zapomněl. 

Za pár měsíců byly u nás v Ledči komunální volby. Vždycky jsem je se zájmem sledoval a kandidáty na starostu znal. Tebe z Kovofiniše a z Ledečských novin, Urbana z akcí Zet a Tůmu z házené a z hokeje. Volby pro mě skončily překvapením. Zvoleného starostu jsem podle jména vůbec neznal a ani nikdo z mého okolí nevěděl, co je zač.

Až po čase, když po volbách vyšel v Havlíčkobrodském deníku článek a v něm bylo uvedeno pod fotografií nového starosty:

Během na dlouhou trať bude řešení dopravy v centru Ledče. „Když o půl třetí skončí Kovofiniš, tak je náměstí na dvacet minut totálně ucpané. Bude to běh na delší trať, bude třeba najít nějaké smysluplné řešení," informoval starosta.

Tehdy jsem teprve našel odpověď na tu svojí otázku. ON však něco smysluplného NE.  

To mi ale hlava dodnes nebere, jak HO někdo mohl navrhnout na starostu a pak i zvolit!?

To rozum opravdu nebere!? I když se asi správně říká, že vrána k vráně sedá. :-) -sv-

"Nalézt smysluplné řešení dopravy v centru Perly Posázaví bude běh na delší trať."  

—————

Zpět